Borsodnádasdi LASE

Az elnöki interjú - Tankó Roland a BLASE kormányosa

2017. június 14. 21:35 - borsodnadasdilase

A Borsodnádasd labdarúgócsapatának vezetőjét, Tankó Rolandot kérdeztük az elmúlt évről, a BLASE-családról és a klub jövőjéről! 

tanko.jpg

Lefújták az utolsó bajnokikat is, már az összes csapatunk pihenőre vonult. Hosszú és fárasztó szezonon vagyunk túl. Játékosok jöttek-mentek és a télen edzőváltás is történt. A klub elnökeként hogyan láttad az elmúlt egy évet?

Minden szempontból az eddigi legnehezebb szezonon vagyunk túl, amióta az egyesület elnöke vagyok. Messze a legerősebb bajnokság volt ez az utóbbi 4 évben, amiben 3 NB3-as kerettel rendelkező gárda szerepelt az Eger, a Gyöngyös és a Felsőtárkány személyében, akik ennek megfelelően ki is emelkedtek a mezőnyből. A többi, a heves megyei első osztályt évek óta meghatározó csapat is komoly keretet tudott felvonultatni, így óriási fegyverténynek tartom a bennmaradás kiharcolását.

A télen nagyon nehéz időszakot éltem át, mert kiderült, hogy eddigi fő támogatónk, Borsodnádasd Város Önkormányzata nem tudja az egyesületet már olyan mértékben támogatni, mint eddig. A TAO forrásokból az utánpótlás versenyeztetését nagyrészt tudjuk ugyan finanszírozni, de a felnőtt csapat versenyeztetésére e korábbi összeg töredéke jutott csak. Azért is volt ez nagy gond, mivel a megyei első osztályú csapatok közül addig is mi rendelkeztünk a legkisebb költségvetéssel. Nagyon sokat és nagyon messze kellett menni azért, hogy legyen folytatás, de sikerült szponzort találni, így lehetőség nyílt a folytatásra.

A téli időszak bizonytalansága okán több játékos eligazolt, de még éppen időben jött a segítség ahhoz, hogy együtt maradjon a gárda magja. Ehhez jött még visszatérő és szabadon igazolható játékos is, így megfelelő létszámban tudtunk nekivágni a tavasznak.

Az edzőváltás nem volt összefüggésben az őszi szerepléssel, Zimmermann Tamás eleve úgy vállalta a felnőtt csapat irányítását, hogy amint Gyárfás Gábor megszerzi a szükséges végzettséget és tapasztalatot, átveszi az irányítást.

A felnőtt csapatunk kiharcolta az megyei élvonalbeli tagságát a következő esztendőre is, azonban sokszor elég kilátástalan volt a helyzet. Számodra mi volt az abszolút mélypont?

A mélypont januárban volt, amikor az egri téli műfüves bajnokságra nagyon nehéz volt összeszedni 11 egészséges embert a mínusz 10 fokban játszott meccsekre. Akkor volt a legnehezebb optimistának maradni. De azt is túléltük.

A csapat tavaszra összekapta magát, bár az első fordulók ekkor is döcögősen indultak, aztán valami megváltozott. Mikor érezted azt, hogy ez már az a Nádasd amit te is látni akarsz?

Az Andornaktálya elleni hazai meccsen már látszott, hogy jó úton vagyunk, de ott a 92. percben kaptunk egy roppant balszerencsés gólt, így pont nélkül maradtunk, és ez a balszerencse elhúzódott még 2 meccsig. Aztán Gyöngyöstarjánban, a kiesési rangadónak titulált meccsen a bekapott gól után minden megváltozott. A csapat megérezte, hogy bajba is kerülhetünk, így 3 góllal válaszoltak, megnyertük a meccset és építettünk egy 6 meccses veretlenségi sorozatot, 14 pontot begyűjtve, a bentmaradást gyakorlatilag kiharcolva. Sajnálom, hogy nem látták többen az Eger elleni hazai meccsünket. Olyan csapat ellen játszottunk 0-0-át, ahol 3 nemrég még NB1-es játékos szerepel, és költségvetése fényévekre van a miénktől. Teljesen egyenrangú ellenfelei voltunk és kis szerencsével nagyobb meglepetést is okozhattunk volna. Ott és akkor (is) nagyszerű volt a BLASE-hoz tartozni. 

A BLASE közismert összetartó játékosairól, vezetőiről, valódi családként működik a klub. Hogyan alakult ez ki? Ez az igazi erőssége a gárdának?

Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb erősségünk.

Ez egy elég zárt közösség, de ha egyszer valaki bekerül, az megtapasztalhatja, hogy amellett, hogy a pályán megszakadnak egymásért a fiúk, azon kívül is nagyszerű társaságot alkotnak.

A mag már régóta együtt van, ehhez kell mindig megtalálni a jól (be)illeszkedő játékosokat. A futballtudás mellett nálunk nagyon fontos a hozzánk érkező játékos jelleme is. Vezetői oldalról mindössze 2-3 ember az, aki a háttérmunkát végzi, ami nem könnyű feladat, de ezért a társaságért megéri.

blase_3.jpg

A Borsodnádasdról tudvalevő, hogy messze az egyik legkisebb költségvetéssel rendelkezik. Mégis, hogyan tudunk folyamatosan partiban lenni a jóval tehetősebb ellenfelekkel szemben? A napi működés feltételeinek megteremtése vezetőként mennyire nehéz feladat az adott helyzetben?

Jelen pillanatban is az anyagi háttér előteremtése a legnehezebb feladat. Az önkormányzat támogatása csak töredékét fedezi a kiadásoknak, folyamatosan kutatni kell egyéb bevételi források után.  A TAO pályázatból az utánpótlás versenyeztetése nagyrészt biztosított, de rengeteg egyéb kiadás is van. Mindig keresem a lehetőséget, legyen szó pályázati forrásról, cégről, vagy magánszemélyről. 

Az, hogy a többi csapathoz képest fennálló költségvetésbeli különbséget a pályán lelkesedéssel el tudjuk tüntetni, teljes mértékben a csapat érdeme.

A BLASE a város sportjának egyik zászlóshajója. A klubnak köszönhetően Borsodnádasd város nevével a hevesi valamint a borsodi megyei hetilapokban és az óriási tömegeket elérő interneten is, napi illetve heti rendszerességgel találkoznak a nagyszámú, sportot és a labdarúgást kedvelő érdeklődők. Ennek ellenére szerinted a város közösségében mennyire megbecsült a klub? Mit gondolsz hogyan lehetne még több helyi szurkolót kicsalogatni a pályára?

Tény, hogy nehéz megközelíteni a pályánkat, és hogy nem a dobogóért küzd a csapat, de nagyon örülnék, ha több néző lenne a hazai meccseinken. Sokan szeretik a focit Nádasdon ez a csapat megérdemelne nagyobb szurkolósereget, mert hétről-hétre erőn felül teljesítenek. Több néző nyilván nagyobb hírverést is jelentene és ezáltal nagyobb lehetne a megbecsülésünk is. Törzsszurkolóink így is folyamatosan jelen vannak, nekik köszönjük a biztatást. Reményeim szerint a nem túl távoli jövőben jobban szem elé kerül a csapat, talán a szó szoros értelmében is… 

Mindeközben a utánpótlás gárdáink is szépen szerepeltek a saját bajnokságaikban. Zimmermann Tamás és Mocsárkó Máté is nagyszerű munkát végeznek srácokkal. Az U-19 a 10., az U-16 az 5., még az U-14 a 4. helyen végzett. Elégedett vagy a fiatalokkal?

Lehetőségeinkhez képest helyt álltak a „gyerekek”, de van olyan korosztály, amiben ennél több van. Az a cél, hogy az utánpótlásban a folyamatosságot és a tervszerűséget biztosítani tudjuk, így van esély a fejlődésre. Náluk nem feltétlenül az a cél, hogy minél előrébb végezzenek, sokkal inkább az, hogy önmagukhoz képest fejlődjenek egyénileg és csapatként. Az eredményt ez majd hozza magával. Továbbra is Zimmermann Tamás és Mocsárkó Máté fognak a fiatalokkal foglalkozni, és szeretnénk egy harmadik edzőt is bevonni.

Összességében mennyi az igazolt utánpótláskorú játékosaink száma?

Ebben a szezonban meghaladta a 130 főt az igazolt játékosaink száma, ebből 110 körüli az utánpótlás korú labdarúgók száma.

 A helyi fiatalság szempontjából milyen szerepet tölt be a BLASE?

Úgy gondolom, hogy kiugrási lehetőség egy nádasdi vagy környékbeli fiatalnak a sport, a BLASE kötelékéből is igazolt már 2 utánpótlás korú játékos NB3-ba, a Sajóvölgye Focisuliba a télen.  De mindenekelőtt a testmozgás biztosítása a fontos, ebből manapság mindenkinek kevesebb jut, mint kellene. Ráadásul a futballpályára nem lehet bevinni a mobilt, X-Boxot, Playstaion-t sem.

A bajnokság végével a játékosok kifújják magukat, azonban vezetőként most indul be igazán az élet. Várható mozgás a első csapat keretében? Vannak esetleg biztos távozók vagy érkezők, illetve vannak olyanok akik az utánpótlásból az első csapat közelébe kerülhetnek?

Reményeim szerint a jelenlegi keret együtt marad, amihez szeretnénk 2-3 játékost igazolni. Ennek előkészítése folyamatban van, de neveket nem szeretnék még említeni. Az utánpótlás csapatokból mindig adott a lehetőség az előre lépésre, de ehhez folyamatosan megbízható teljesítmény kell.

Milyen célokkal vág neki a klub a következő idénynek?

Nem lesz könnyebb szezon, mint a 2016-17-es volt. Gyöngyös helyére jelen állás szerint a Hatvan érkezik az NB3-ból, emellett 2 olyan csapat jutott fel a Bélapátfalva és az Energia SC Gyöngyös személyében, akik hosszú távra terveznek a megyei első osztályban. Célunk így is a biztos bentmaradás kiharcolása, szeretnénk hazai pályán minél jobb játékkal előrukkolni, hogy növeljük a nézőszámot. Ahogy én ismerem a srácokat az elszántsággal nem lesz gond.

Sokan tudják rólad, hogy a "civilben" rendőrtisztként dolgozol, ezenfelül még a BLASE ügyes-bajos dolgaid is intézed. Abban a kevés szabadidődben mi jelenti számodra az igazi kikapcsolódást?

A szabadidőmben igyekszem minél több időt a családdal tölteni. Az ő támogatásuk mindennél fontosabb. Nagyon sokszor töltenek fel, amikor esetleg kifacsarva érek haza szolgálatból, vagy a BLASE-val kapcsolatos ügyintézésből. Ők azzal együtt szeretnek, hogy osztozniuk kell rajtam a BLASE-családdal és ezért nem lehetek elég hálás nekik.

Köszönjük! Eredményes felkészülést és minél több győzelmet kívánunk az elkövetkező évre! Hajrá BLASE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blase.blog.hu/api/trackback/id/tr4812593887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása